Het Vocaal ensemble Voices & het Wilhelminaconsort

 

.voices en wilhelminaconsort

voices en wilhelminaconsort

 

Het Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort werden bijna 15 jaar geleden opgericht door dirigent Piet Philipse als cantor-organist van de protestantse gemeente Bussum om muzikale invulling te geven aan  Cantates in de Willemien in Bussum. Tot die tijd werden namelijk cantate-diensten ad-hoc gehouden en uitgevoerd door koren en orkesten van diverse samenstelling.

Vocaal ensemble Voices is een gemengde groep semi-professionele zangers en zangeressen. Vocaal ensemble Voices verzorgt uitvoeringen van klassieke en moderne (kerk-)muziek: van Palestrina tot Vasks en van Händel tot Vugs. Het repertoire sluit aan bij de kerkelijke wortels van het ensemble. In veel gevallen zoekt Vocaal ensemble Voices naar manieren om (klassieke) muziek in zijn originele context terug te brengen. Zo worden cantates van Johann Sebastian Bach uitgevoerd in de context van een kerkdienst en passend bij de tijd van het jaar. De muziek wint aan betekenis doordat zij omlijst wordt door aansluitende lezingen.

Leden van het Radio Filharmonisch orkest,  met als concert meester Wouter Groesz, vormen gezamenlijk het ‘Wilhelminaconsort’ als orkestbegeleiding in de cantata-vieringen en concerten. Vaste organist van Voices is Wybe Kooijmans, organist van de Grote of St.Vituskerk te Naarden. Het Vocaal ensemble Voices verzorgt naast een aantal cantatevieringen in de Wilhelminakerk te Bussum ook een aantal concerten per jaar o.a. in Hoorn, Naarden, Weesp, Amsterdam en Kapelle.

Het koor heeft inmiddels een breed repertoire opgebouwd. Muziek uit de middeleeuwen, Bach, Mendelssohn, Mozart en Fauré staan op het lijstje. Naast muziek uit de 20e eeuw van bijvoorbeeld John Rutter, Philip  Guran, Hendrik Andriessen en Peteris Vasks, een groot aantal werken uit de Engelse koortraditie.