Het Vocaal ensemble Voices & het Wilhelminaconsort

Beide ensembles werden werden opgericht  in 2005 door dirigent Piet Philipse als cantor-organist van de protestantse gemeente Bussum om muzikale invulling te geven aan Cantatediensten in de Wilhelminakerk van Bussum. Tot die tijd werden de cantate-diensten met ad-hoc koren en orkesten uitgevoerd. Het steeds opnieuw samenstellen was soms door drukke agenda’s van musici bijna onmogelijk en om die reden werden bovenstaande ensemble’s opgericht.

Vocaal ensemble Voices is een gemengde groep semi-professionele zangers en zangeressen. Vocaal ensemble Voices verzorgt uitvoeringen van klassieke en moderne (kerk-)muziek: van Palestrina tot Vasks en van Händel tot Vugs. Het repertoire sluit aan bij de kerkelijke wortels van het ensemble. In veel gevallen zoekt Vocaal ensemble Voices naar manieren om (klassieke) muziek in zijn originele context terug te brengen. Zo worden cantates van Johann Sebastian Bach uitgevoerd in de context van een kerkdienst en passend bij de tijd van het jaar. De muziek wint aan betekenis doordat zij omlijst wordt door aansluitende lezingen.

Leden van het Radio Filharmonisch orkest,  met als concert meester Wouter Groesz, vormen gezamenlijk het ‘Wilhelminaconsort’ als orkestbegeleiding in de cantata-vieringen en concerten. Vaste organist van Voices zijn Wybe Kooijmans, organist van de Grote of St.Vituskerk te Naarden, Bram Brandemann  organist van de Buitenkerk in Kampen en Dirk Out. Het Vocaal ensemble Voices verzorgt naast een aantal cantatevieringen in de Wilhelminakerk te Bussum ook een aantal concerten per jaar o.a. in Hoorn, Naarden, Weesp, Amsterdam,  Nijkerk en Kapelle.

Het koor heeft inmiddels een breed repertoire opgebouwd. Muziek uit de middeleeuwen, Bach, Mendelssohn, Mozart en Fauré staan op het lijstje. Naast muziek uit de 20e eeuw van bijvoorbeeld John Rutter, Philip  Guran, Hendrik Andriessen en Peteris Vasks, een groot aantal werken uit de Engelse koortraditie.

Jaarlijks voeren zij Bach’s Johannes Passion uit in Bussum.

Even luisteren naar dit ensemble gebruik onderstaande link https://pietphilipse.nl/live-video-opnames-van-het-vocaal-ensemble-voices/